sobota 6. října 2012

Ergonomická náhrada počítačové myši - Genius Pen Mouse

Po téměř dvaceti letech více či méně intenzivního používání počítačové myši mě v poslední době začíná občas bolet předloktí. Zdá se, že se nejedná o nějaké problémy s karpálním tunelem (zde), ale prostě namožení z nepřirozené polohy ruky. Přirozená poloha ruky položené na stole je totiž s malíkovou hranou na desce a s dlaní svírající úhel s deskou asi 45°. Při používání standardní myši je ale ruka nucena pracovat s dlaní téměř rovnoběžně s deskou stolu, takže je namáháno celé předloktí. Je několik možností, jak se tomuto vyhnout:
- Ergonomická myš (odlišná pro praváky a leváky), která nenutí ruku do tak nepřirozené polohy. Extrémním případem je tzv. vertikální myš.
- Trackball, který úplně mění princip ovládání a ruka se nepohybuje. Existují jako stolní, nebo třeba v podobě kroužku k navlečení na prst, případně kombinované s myší
- Touchpad (buď vestavěný v notebooku, popř. externí nebo kombinovaný s externí klávesnicí)
- Grafický tablet, který lze kromě ovládání PC použít i ke kreslení
- Existují i jiná nestandardní polohovací zařízení

Klasická myš má podstatnou výhodu - vzhledem k masovému rozšíření jde koupit za velice nízké ceny. Jakékoliv alternativní zařízení je podstatně nákladnější, ceny např. herních myší nebo stolních trackballů většinou o dost překračují tisícikorunovou hranici. Je určitě dobré si před nákupem co nejvíce zařízení vyzkoušet, ale stejně je potřeba si na odlišné držení a ovládání zvyknout, takže přínos (nebo nevhodnost) se projeví až časem. Může nastat i případ, že alternativní zařízení nenahrazuje plně funkci původní myši - nepř. neumožňuje použít prostřední tlačítko nebo rolovací kolečko, nebo prostě si na něj uživatel nezvykne.

Já jsem se rozhodl pro Genius Pen Mouse.

Identifikace zařízení v linuxu:

Výpis lsusb: Bus 003 Device 002: ID 0458:00ca KYE Systems Corp. (Mouse Systems)

Výpis dmesg:
usb 3-1: new low-speed USB device number 2 using uhci_hcd
usb 3-1: New USB device found, idVendor=0458, idProduct=00ca
usb 3-1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
usb 3-1: Product: 2.4G Wireless Mouse
usb 3-1: Manufacturer: Genius
input: Genius 2.4G Wireless Mouse as /devices/pci0000:00/0000:00:1d.0/usb3/3-1/3-1:1.0/input/input10
generic-usb 0003:0458:00CA.0002: input,hiddev0,hidraw1: USB HID v1.00 Mouse [Genius 2.4G Wireless Mouse] on usb-0000:00:1d.0-1/input0

Jak název "Pen Mouse"napovídá, zařízení má tvar silnějšího pera.  Principielně se jedná o optickou myš s bezdrátovým přenosem. Kliknutí levým tlačítkem se provádí přitlačením k podložce, funkci pravého tlačítka přebírá dolní tlačítko na těle pera a posun (scrolování) probíhá při stisknutém horním tlačítku a současném vertikálním pohybu perem. Funkci prostředního tlačítka pero postrádá. Na odlišný způsob ovládání je potřeba si chvíli zvykat (tak tomu asi bylo i když jsem poprvé držel klasickou myš, jenom už si to nepamatuju :-) ).

Peromyš byla zabalena v podle mě zbytečně předimenzované krabičce z průhledného plastu, ve které je ještě blistr s vlastní myškou a USB přijímačem a dále papírová krabička s příslučenstvím (mikrotužková baterie, koženkové pouzdro, dvě náhradní špičky, přípravek na jejich výměnu a CD s utilitou pro Windows). K provedení nemám žádné připomínky, design se mi líbí. Přijímač není ve vyloženě micro provedení, z USB portu vyčnívá asi 10 mm, takže při neopatrné manipulaci hrozí jeho vylomení. Ceny se v e-shopech momentálně pohybují od 320 Kč výš. 

Vlastní používání je celkem bezproblémové. Po připojení k PC (operační systém Mageia 2  a PCLinuxOS 2012) je zařízení detekováno jako standardní myš a funguje bez problémů. Bohužel nejsou dostupná pokročilá nastavení, které umožňuje pouze přiložená utilita pro Windows. Ta umožňuje čtyři druhy úchopu - pro pravou a levou ruku a klasické tužkové držení nebo držení jakýmsi "nadhmatem" (jak často drží tužku leváci). To je celkem škoda, protože právě poslední možnost by mohla být pro ovládání ideální. Peromyš je v tom případě pevně podepřena ukazováčkem a prostředníčkem a zároveň se tlačítka dají pohodlně ovládat palcem. Nicméně i při klasickém držení je peromyška dobře ovladatelná, tlačítka se pak mačkají ukazováčkem. Je potřeba odladit si správý úchop. Pokud uchopím pero špatně, musím pro dosažení tlačítek přehmatávat, nebo dochází k nechtěnému stlačení špičky (=levé tlačítko) při stisknutí některého z tlačítek. Změna citlivosti (rozlišení 400, 800 a 1200 DPI) se provádí současným stlačením špičky a horního tlačítka po dobu 5 s.


Klady:
- bezproblémová funkčnost pod Linuxem
- poloha ruky jako při psaní, takže se neunaví tak rychle
- skladnost při přenášení
- bezdrátový přenos
- možnost nastavení tří hodnot rozlišení
- pro práci stačí menší plocha

Zápory:
- na rozdíl od použití ve Windows chybí pokročilé možnosti nastavení různého úchopu (používá zvláštní utilitu)
- menší pohotovost (odloženou peromyšku je potřeba uchopit a "srovnat" mezi prsty, zatímco na myš stačí položit ruku)
- subjektivně menší přesnost při polohování šipky (pro kreslení nebo psaní je pero v podstatě nepoužitelné)
- při dvojkliku mám tendenci trochu pohnout perem, takže dvojklik není rozeznán (je potřeba zvýšit hranice pro jeho rozeznání)
- je potřeba najít správný úchop , aby byla dostupná tlačítka a přitom nedocházelo k nechtěným stiskům

V práci používám i jedno úplně jednoduché (a nejlevnější) řešení problému s namoženým zápěstím - přesunul jsem si myš na levou stranu. Kdysi jsem sdílel počítač s kolegou, který takto myš používal, a celkem jsem si na práci myší levou rukou zvyknul. Navíc je pravá ruka volná třeba pro psaní poznámek nebo používání numerické klávesnice...Doma je ovšem toto řešení neprůchodné vzhledem k tomu, že ostatní uživatelé jsou ortodoxní praváci :-)

Pokud bych toto polohovací zařízení měl po několikatýdenním používání porovnat s klasickou myší (100%), dal bych mu asi 70%. Přeci jenom klasická myš je o něco pohotovější a přesnější...

     

Žádné komentáře:

Okomentovat